Geen week is hetzelfde voor professioneel hobbyist Elten Kiene (33). Hij treedt onder andere op als Spoken Word artiest en rapper met zijn groep Brandwerk. Ook heeft hij zo nu en dan verschillende presentatieklusjes en is hij Spoken Word workshop docent op verschillende scholen. Maar vooral organisator van het evenement Woorden Worden Zinnen, waar 14 mei het 7-jarig bestaan van wordt gevierd.

Een ander leven
“Het lijkt alsof ik hiervoor een ander leven heb geleid. Dan bedoel ik niet per se als een ander persoon, want je kan niet iemand anders zijn dan jezelf. Vroeger was ik me niet bewust van mijn krachten, mijn vaardigheden. Ik was heel zeker over mijn onzekerheden. Ik was niet bewust, niet afwachtend. Ik deed gewoon. Ik ben altijd gewoon gaan doen; ik heb 15 jaar lang gevoetbald, ik heb een opleiding gedaan op het Grafisch Lyceum, maar heb mezelf altijd beperkt in het denken. Ik dacht niet verder. Je moet niet bang zijn om te dromen en niet bang om te gaan, en niet bang zijn om voor je zelf te kiezen. Ik heb altijd mijn keuzes laten afhangen van anderen. Nu reis ik heel veel, als ik tien jaar geleden gezegd had dat het wél kan, dan was ik nu veel verder gekomen. Maar het is niet erg om fouten te maken, veel fouten te maken, en zo weer beter te worden.

Iets anders
“Ik heb nooit de droom gehad om voor een klas te staan. Tijdens de 2e editie van WWZ  (Woorden Worden Zinnen) werden we benaderd door een culturele stichting voor een scholenproject. Door het optreden en de organisatie zagen ze ons meteen al als professionals en vroegen ze of we iets met poëzie wilden doen. Je kent Pippi Langkous; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Met deze gedachte ben ik deze uitdaging aangegaan. Ik begon met het meelopen met een vriend die docent was, maar heb uiteindelijk mijn eigen draai er aangegeven. In het begin vond ik het super eng, maar als je iets vaker gaat doen raak je eraan gewend.”

Delen
“Wat ik belangrijk vind is delen. Neem bijvoorbeeld Nalden, de oprichter van WeTransfer. Hij was een next level blogger – een soort trendwatcher. Hij wilde alleen maar positiviteit en dat wat hij tof vond delen, Hij was eigenlijk puur bezig met zichzelf zijn. Doen wat je leuk vindt, delen wat je leuk vindt en gelukkig zijn, is wel wat ik aan hem bewonder.”

Het komt wel goed
“Als ik tegen mezelf zeg het komt wel goed dan laat ik ruimte over voor een oplossing. Ik vind het belangrijk wat we dat tegen onszelf zeggen. Als ik dat niet zo vaak tegen mezelf zou zeggen dan zou ik niet doen wat ik nu doe, want ik voel best wel wat druk. Hoe blijf ik kalm? De makkelijkste dingen in het leven weten we heel moeilijk te maken. Zeggen dat we pijn hebben, om hulp vragen. Hoe kan ik het zo makkelijk mogelijk voor mezelf maken? Door jezelf die vraag te stellen, leef je veel rustiger. Zo simpel is het.”